Betalen met 'Torekes'

Binnenkort kunnen bewoners van de Gentse Rabotwijk betalen met een eigen munt. Ze kunnen munten, de zogenaamde Torekes (naar de Rabottorens in de wijk), verdienen door het onderhouden van een geveltuintje, het bezoeken van een eenzame bejaarde, het begeleiden van een buurtactiviteit, ... De Torekes zouden dan kunnen worden ingeruild voor een theatervoorstelling, voor vuilniszakken en spaarlampen, voor busritten of bioscooptickets. Op die manier wil men de sociale contacten en de buurtzorg in de wijk bevorderen.
Tegelijkertijd zou in een Gentse school een project lopen met 'leermunten' waarbij leerlingen munten krijgen wanneer ze andere leerlingen helpen met huistaken, opdrachten en examenleerstof. De leermunten kunnen ingeruild worden voor bioscooptickets of een toegangsbewijs voor het zwembad. (De Morgen, 27/11/09)

Zevenjarige Picasso

Een zevenjarige Britse jongen wordt als een schilderstalent bestempeld nadat hij zijn schilderijen voor 18.730 euro verkocht in slechts 14 minuten. Kopers uit Japen en Canada betaalden elk meer dan 1.000 euro voor één van de 16 landschapsschilderijen van Kieron Williamson. Kieron is blij: "Dit is geweldig, ik verwachtte één of twee werkjes te verkopen. Schilderen is mijn favoriete hobby, maar ik hou ook van voetbal." Tot vorig jaar vertoonde de jongen geen interesse in kunst, maar een vakantie op het Engelse platteland inspireerde hem om te schilderen. Een vriendin van de familie zag meteen dat hij talent had en begon hem les te geven. (Uit: De Morgen, 30/11/09)

Eetbare landschappen

De fotograaf Carl Warner maakt zogenaamde 'foodscapes': sprookjesachtige landschappen gemaakt van eetbare dingen. Aardbeien als luchtballonnen, golvende zalm, een woud van peterselie, bergen van kaas, ... je kan het zo gek niet bedenken. Neem een kijkje op zijn website www.carlwarner.com.

Drumtalent

Valentijn Kipuw is pas drie, maar hij is een echt drumwonder. Als Valentijn rechtop achter zijn drumstel staat, komt hij net boven de cimbalen uit. Het Nederlandse jongetje kon nog niet praten toen hij zijn ouders al verraste met zijn eerste drumsolo op potten en pannen.
Voor zijn eerste verjaardag gaven zijn ouders hem een plastieken drumstel cadeau. 'Valentijn is er sindsdien niet van weg te slaan', zegt zijn moeder aan de Nederlandse krant De Telegraaf. 'Hij drumt moeiteloos mee met de muziek die hij hoort.' Zijn muzikale talent heeft Valentijn waarschijnlijk van zijn vader geërfd, die zanger/gitarist is. 'Waar hij ook heen gaat, Valentijn neemt altijd zijn drumstokken mee.' Bekijk het filmpje. (Uit Het Nieuwsblad 30/11/09)

Telefooncel wordt bibliotheek

In het dorpje Westbury-sub-Mendip in het zuidwesten van Engeland, is een typische rode telefooncel omgetoverd tot bibliotheek. De kleinste bibliotheek van Groot-Brittannië heeft al meer dan honderd boeken in de aanbieding. Het assortiment gaat van klassiekers over kook- en kinderboeken tot cd's en dvd's. De mini-bibliotheek is 24/24 uur, elke dag van het jaar, geopend. Het werkt simpel: wie een boek leent, zet een ander daarvoor in de plaats. Door deze telefooncelbibliotheek hebben ook de oudere inwoners van het dorp de kans om boeken te ontlenen. De dichtstbijzijnde bibliotheek ligt immers kilometers verder. En de afgedankte telefooncel wordt toch nog nuttig.

Onderwatertentoonstelling

In de Mexicaanse stad Cancun werkt men aan de bouw van een onderwatertentoonstelling. De betonnen beelden van de kunstenaar Jason Taylor zijn alleen te zien voor wie onder water duikt. Bekijk het filmpje.

Hoedje van papier

Jurken, rokken, bloesjes en hoeden van papier, ontwerpster Marion Macedo maakt ze allemaal. In de Boliviaanse hoofdstad La Paz werd een modeshow gelopen met haar ontwerpen. Bekijk het filmpje.

Helden!

In haar nieuwe boek Helden! Mensen die de wereld mooier maakten (Ploegsma, 2009) vertelt Janny van der Molen het verhaal van mensen die de wereld door hun moed, kracht en doorzettingsvermogen een stukje mooier maakten. Bekende en minder bekende mensen die voor kinderen van vandaag een voorbeeld en inspiratiebron kunnen zijn. Mensen zoals Mandela, Moeder Teresa, Martin Luther King en Anne Frank staan centraal, maar altijd vanuit het perspectief van een kind: een meisje leest het dagboek van Anne Frank, een jongetje loopt mee met Gandhi’s zoutmars, ...

Melkpakportemonnee

Hoe maak je van een melkpak (brik) een portemonnee? En dat in minder dan vijf minuten? Bekijk het filmpje. Je hebt enkel een lege brikverpakking, een schaar, nietjesmachine en een stukje klittenband (velcro) nodig.

70 parachutisten breken record

Zeventig waaghalzen uit verschillende landen braken het record 'synchroon vliegen'. Ze sprongen vanuit vier vliegtuigen om in hun vleugelpakken 2 mijl of 3,2 kilometer lang horizontaal te vliegen in het patroon van een diamant. Ze bereikten daarbij snelheden tot 150 kilometer per uur boven het Elsinore meer in Californië. (De Morgen, 17/11/09)

IJzerdieet

Een berichtje uit de krant: Een man uit Peru hield er wel een heel bijzonder dieet op na: hij slikt bijna een kilo nagels en muntstukjes in. De man werd met ernstige maagpijn opgenomen op de spoeddienst van een ziekenhuis. Na onderzoek bleek dat de man honderden nagels in zijn maag had. Tijdens de operatie vonden de chirurgen bijna een kilo nagels, verschillende muntstukken, deeltjes ijzerdraad en een klein mes in de maag van de man. (De Morgen, 11/11/09)

Heksenbloed en drakengoud

Heksenbloed en drakengoud is het tweede boek over Merel en haar drakenmoeder en heksenoma, geschreven door Joke Reijnders en uitgegeven bij Leopold, Amsterdam.
Merel vermoedt dat haar moeder betrokken is bij juwelendiefstallen die in de buurt plaatsvinden. Haar moeder is immers een draak die, zolang ze medicijnen neemt, er menselijk uitziet. En draken zijn dol op goud en juwelen. Merels moeder is vooral bezig met het organiseren van een drakenconferentie. Allemaal mensen die eigenlijk draken zijn komen erheen, van over de hele wereld. Tijdens de conferentie probeert Merel samen met haar vriend Jens de juwelendief te ontmaskeren.
Lees hier een recensie.

De heksenselectie

In De heksenselectie van Eva Ibbotson gaat Arriman, een boosaardige tovenaar, op zoek naar een heks om mee te trouwen. Hij besluit een wedstrijd uit te schrijven onder de heksen en te trouwen met degene die haar zwartste magie laat zien. De heks Belladonna doet vreselijk haar best, maar is alleen maar goed in leuke dingen toveren.
Het verhaal bestaat uit eenentwintig korte hoofdstukken over heksen en magische toverkunsten. Een grappig en toch spannend verhaal. Uitgegeven bij Gottmer, Haarlem. Voorlezen aan kinderen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Lees hier een recensie.

Mysteries van Egypte

Het boek 'Mysteries van Egypte' (Lelieveld e.a.), is een informatief boek met talrijke illustraties dat een aantal onderwerpen behandeld in verband met het oude Egypte. Aan de orde komen onder meer: verborgen ruimten in de piramide van Cheops, Egyptische dierenverering, het graf en de vroegtijdige dood van Toetanchamon en het leven van kinderen in het oude Egypte. Dit boek werd uitgegeven bij Malmberg in de reeks National Geographic Junior.
Lees ook een recensie.

Een kopje chocolademelk?

Een restaurant in New York bestaat 55 jaar en om dat te vieren heeft het personeel een gigantisch kopje warme chocolademelk gemaakt. Met die geleverde prestatie komen ze in het Guinnes Book of Records terecht. Bekijk de beelden.

Winkelzakjes vliegeren

Han Fushan, een 71-jarige man uit Peking is nog steeds creatief. Hij verknipt plastic boodschappentasjes tot kleurige vliegers. Het maken van vliegers is een ruim 2.000 jaar oude Chinese kunst. "Het maakt me gelukkig, iedereen spreekt me erover aan en ik heb er al veel vrienden mee gemaakt", zegt de gepensioneerde ingenieur. In China worden elke dag 300 ton plastic zakjes weggegooid. De regering verbood onlangs het gebruik van het flinterdunne materiaal. Bekijk de beelden.

Hoogste gebouw ter wereld

Het nieuwe hoogste gebouw ter wereld, de Burj Dubai in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, zal op 4 januari 2010 officieel worden geopend. De wolkenkrabber is 818 meter hoog.

De zetel-wagen

Een Amerikaanse man heeft met zijn gemotoriseerde zetel een geparkeerde auto geramd. De man had de motor van een grasmachine op zijn stoel gemonteerd. Hij haalde snelheden tot 32 kilometer per uur. Het 'ding' heeft koplampen, een achteruitkijkspiegel en zelfs een bekerhouder en geluidsinstallatie. Enkel de veiligheidsgordel ontbreekt. De man was dronken toen hij met zijn voertuig op de openbare weg tegen een geparkeerde auto reed. Zijn uitstapje eindigde in de cel. (De Morgen, 24/10/09)

Man kruipt door tennisracket

In een circus in Gent is een wereldrecord gevestigd. Een Ethiopische slangenmens kroop er in 40 seconden tijd 3 keer door een tennisracket. Het vorige record stond op 1 minuut. Het tennisracket was natuurlijk niet besnaard.
Bekijk de slangenmens via deze link.

Keizers van het ijs

In 'Keizers van het ijs' verteld Richard Farr het waargebeurde verhaal over de catastrofale poolexpeditie van Robert F. Scott.

Op de website van de uitgever (www.defonteinkinderboeken.nl/) vind je volgende beschrijving:
In 1909 kondigt Robert F. Scott een expeditie aan naar het nog niet ontdekte Antarctica. Cherry is de gelukkigste jongeman ter wereld wanneer hij als assistent-zoöloog op de Terra Nova mee mag reizen. Zijn geluk keert echter. Op Antarctica moet hij vechten om in leven te blijven: sneeuwstormen, verraderlijke ijsspleten, bevriezingsverschijnselen en hongerige en dus dodelijke orka’s.
De druk op de bemanning neemt toe wanneer blijkt dat ook Roald Amundsen als eerste de Zuidpool wil bereiken. Scott besluit met een klein team de laatste kilometers zo snel mogelijk af te leggen. Wanneer ze de Zuidpool bereiken, ontdekken ze dat Amundsen hun voor is geweest. Scott en zijn team overleven de terugreis niet. Cherry vindt de overledenen in een tent.
In dit boek zijn authentieke foto’s, dagboekfragmenten en afscheidsbrieven opgenomen. Een ongeëvenaard verhaal over moed en kameraadschap. (12-15 jaar)

Ober, er zwemt een kwal door mijn soep!

Het boek 'Ober, er zwemt een kwal door mijn soep!' was Kerntitel van de jeugdboekenweek 2009 in Nederland. In het boek beschrijft Bette Westera eetgewoonten van over de hele wereld.

Op de website van de uitgeverij (www.defonteinkinderboeken.nl) vind je de volgende beschrijving: Je hebt vast wel eens een suikerspin gegeten. Smaakte hij naar meer? Ga dan naar Thailand of Cambodja. Daar zijn snackbars waar je gefrituurde tarantula’s kunt kopen. Lekker als knapperig tussendoortje! Smaken verschillen. Eetgewoonten ook. Wij eten met kerst graag konijn of kalkoen. Ben je vlak voor kerst in Noorwegen, dan heb je kans dat er een heel schapenhoofd op tafel komt. In Peru staat vaak geroosterde cavia op het menu en in Japan kun je je wagen aan een bordje kogelvis. Neem wel eerst afscheid van je familie, want of je het diner overleeft, is niet zeker. Dit boek gaat over eetgewoonten wereldwijd. Wat wij vreemd vinden is voor anderen heel gewoon. En andersom. Jij begint misschien te griezelen bij het woord bloedpudding, terwijl anderen zich niet kunnen voorstellen dat jouw vader bij de viskraam likkebaardend van genot een rauwe haring naar binnen laat glijden.