Graaf Sandwich

'In Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden' valt van alles te lezen over de geschiedenis van ons eten. Waarom bijvoorbeeld eten wij patat liever met mayonaise dan met azijn, zoals de Engelsen? Kinderen kunnen ook zelf aan de slag. Zo leren ze hoe je een vis kunt koken in de koelkast of hoe je chips kunt maken van rode bietjes. En natuurlijk zijn er proefjes om zelf te doen en te ontdekken hoe het komt dat je met je neus en ogen dicht het verschil niet proeft tussen een appel en een ui. Graaf Sandwich staat bomvol interessante weetjes, spectaculaire proefjes en grappige recepten.
Geschreven door Jan Paul Schutten, uitgegeven bij Bruna.

Rarifeiten

Van de krokodil van koning Arthur tot een paard dat elke dag zijn pintje gaat drinken in het café, of een verhaal over een geit die in de gevangenis belandt. Het zijn maar enkele voorbeelden uit de nieuwe reeks van Guy Didelez en Frank Pollet. Voor dit eerste boek sprokkelde het duo vrolijke, bijzondere en spannende verhalen over dieren bij elkaar (oorspronkelijk bedoeld voor 10-12 jaar). (uitgegeven door: Manteau jeugd, Antwerpen)

Piraat Lars

Piraat Lars van Christine Nöstlinger is een eenvoudig prentenboek (oorspronkelijk bedoeld voor kleuters) met kleurrijke tekeningen(uitgegeven bij Ploegsma, Amsterdam).

Zodra Lars langer dan een meter is, mag hij mee aan boord van zijn vaders piratenschip. Zijn vader is blij: Lars wordt de volgende piratenkapitein in de familie! Maar Lars zelf zit helemaal niet om deze baan te springen. Hij vindt de kombuis de leukste plek op het hele schip. Als de scheepskok overboord spoelt, krijgt Lars de kans om te bewijzen dat een goede kok heel belangrijk is voor een gezond piratenleven!

Fluit zoals je bent

Edward van de Vendel verzamelde voor de bundel 'Fluit zoals je bent' de beste dierengedichten. Niet alleen over je liefste huisdieren, maar ook over stokstaartjes en walrussen, papegaaien en flamingo’s. Een hele zoo aan beesten dus, die allemaal even mooi getekend werden door Carll Cneut. Fluit zoals je bent van Edward van de Vendel (samenst.) en Carll Cneut (ill.) werd uitgegeven bij De Eenhoorn, 2009.

Held gezocht!

Natuurlijk heb je weleens gehoord van Zeus of Athena, die samen met de andere Griekse goden op de heilige berg Olympus wonen. In het boek 'Held gezocht! De avonturen van Pelates van Cyrene' van auteur Gert van Laere staan echter de mindere goden in de kijker: de goden die verbannen zijn naar een andere berg, en zich niet mogen bemoeien met de mensheid. Dat is niet naar de zin van de verbannen god Spereus. Hij kiest een eenvoudige herder uit, Pelates, en maakt van hem een held. En dit blijft niet zonder gevolgen... Een verhaal met mythische allure. Het boek 'Held gezocht!' verscheen bij Davidsfonds/Infodok.

Lachen is gezond

Lachen is gezond, dat weet iedereen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mensen die vaak én oprecht lachen, ook langer leven. Daarvoor gebruikten ze bijna 200 oude portretfoto’s van Amerikaanse honkballers. De spelers die niet lachten, kwamen op een stapel terecht. Van de overgebleven foto’s werd een stapel gemaakt met spelers die een beetje lachten en een stapel met spelers die oprecht lachten. Daarna werd gekeken hoe oud de sporters geworden waren. De spelers zonder glimlach waren op een gemiddelde leeftijd van 73 jaar gestorven. Die met een klein lachje werden zo’n twee jaar ouder. De echte lachebekken werden gemiddeld tachtig jaar. (Bron: Yeti)

Waar lees jij?

De meeste kinderen die lezen, doen dat bij voorkeur in bed. Daarvan doet 1 op 5 het stiekem omdat het niet mag van hun ouders. 'Ik kan zelf geen betere plaats inbeelden om een boek te lezen', zegt een kenner. 'Een boek lees je het best waar het rustig is. 's Avonds in bed lijkt mij de ideale plek.'
Bijna de helft van de ouders leest elke avond een verhaaltje voor, 3 op 10 doet het af en toe. Waar lees jij het liefst? Lezen je ouders (nog) aan je voor? (Bron: Yeti)

Baltalent

Soufiane kan ongeveer alles met een bal. Na heel veel oefenen mag dit baltalent zijn kunstjes gaan vertonen op het wereldkampioenschap Street Style. Bekijk het filmpje.

Fietsend tv-kijken

In een gevangenis in de Verenigde Staten heeft men een bijzondere maatregel getroffen om de gevangenen sportiever te maken. Wie voortaan televisie wil kijken moet zelf voor elektriciteit zorgen. Door te fietsen op een hometrainer kunnen ze voldoende elektriciteit opwekken om het tv-toestel van stroom te voorzien. Een sportieve oplossing! (Bron: Metro, 8/4/10)

Kaassculptuur

Op de zeedijk van Oostende maakten vier kunstenaars de grootste kaassculptuur ter wereld. Ze maakten een kunstwerk met honderd bollen kaas van elk 16 kilo. De totale sculptuur woog 1059 kilo. Ze wilden met het kunstwerk de Dag van de Kaas, op 7 april, vieren. Het kunstwerk werd vervolgens versneden en uitgedeeld aan voorbijgangers. Smakelijke kunst dus! (Bron: Metro, 8 april)

Kleinste paard ter wereld

In Amerika is een piepklein paard geboren. Het dier woog bij zijn geboorte 2,7 kilo en mat 35,5 centimeter. Volgens de eigenaars is Pintopony Einstein, zoals hij genoemd werd, het kleinste paard ter wereld. Voorlopig gaat die officiële titel nog naar Thumbelina, die volgens het Guinness Book of World records, 43,3 centimeter hoog is. Bij haar geboorte in 2000 woog ze ongeveer 3,6 kilo. Bekijk een foto. (Bericht uit De Morgen: 28/04/10)

Flessenpost komt aan na 33 jaar

Een berichtje in de krant van 26/4/10: 33 jaar nadat een jongen van 14 uit Oostende een fles met een boodschap erin in zee gooide, heeft hij eindelijk antwoord gekregen. Een Britse vrouw heeft de fles gevonden en stuurde hem een e-mail. Bekijk het filmpje.

Vliegen op zonne-energie

In Zwitserland is de Solar Impulse opgestegen voor een eerste testvlucht. Het vliegtuig werkt op zonne-energie en moet in 2012 een tocht rond de aarde maken zonder 1 liter brandstof te verbruiken. De vleugels zijn even breed als die van een Jumbojet, maar het gewicht is dat van een kleine auto. Bekijk de beelden.

Muzikale handen

Gerry Philips is wel een bijzonder muzikaal talent. Hij maakt muziek met zijn handen. Na vele jaren oefenen slaagt hij erin om volledige liedjes te spelen waarbij hij enkel zijn handen gebruikt. Nieuwsgierig? Bekijk een filmpje. Je kan trouwens nog meer muziek van Gerry en van andere 'handmuzikanten' vinden als je via de term 'hand musician' of 'manualist' zoekt op YouTube.

De autogiro

Een zakenman uit Noord-Ierland wil als eerste mens met zijn zogenaamde autogiro of gyrocopter rond de aarde vliegen. Een autogiro is een klein vliegend gevaarte dat aan een bobslee met een motorloze rotor doet denken. De man wil met zijn avontuur geld inzamelen voor het goede doel. (Bron: De Morgen: 23/3/2010)

Robots

Op de website van De Morgen verscheen een foto-special met 75 bestaande robots: van robots die auto's bouwen, een kookrobot en een bruidsrobot, tot robots die worden ingezet in het leger. Bekijk de foto's.