Marco Polo en spaghetti

In DM Magazine van 14/02/09 verscheen een artikel over de oorsprong van pasta. Daarin wordt de hystorische mythe ontkracht dat ontdekkingsreiziger Marco Polo droge pasta uit China meebracht naar Italië. Chinezen aten al minstens duizend jaar voor de Italianen pasta. Maar het gaat hier om noedels gemaakt van gierst, terwijl het basisingrediënt van spaghetti durumtarwe is.
Volgens een Arabische geleerde, Al Idrisi, zouden het Arabische zeevaarders zijn die droge pasta voor het eerst naar Sicilië brachten.

De Belgica

Een bericht uit de krant van 18/02/2009: Er zijn plannen om het wrak van de Belgica, het schip waarmee ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache in 1897 naar de Zuidpool voer, te bergen. Het wrak ligt op de zeebodem voor de Noorse kust en zou in betrekkelijk goede staat zijn. Het Belgica Genootschap wil het schip naar België halen er een museumstuk van maken. Ze onderzoeken momenteel hoeveel de berging en het transport van het schip kost.

Belgisch Zuidpoolstation

Op Antarctica werd op 15/02/09 het Prinses Elisabethpoolstation officieel ingehuldigd. Poolexpert Alain Hubert is de drijvende kracht achter dit Belgische onderzoeksstation op de Zuidpool. Het station werkt volledig op hernieuwbare energie en stoot geen CO2 uit. Hiervoor is het voorzien van een dikke isolatielaag, windmolens en zonnepanelen. In het station zullen wetenschappers onderzoek doen.

Jonathan (175) is het oudste dier op aarde

Een berichtje uit de krant van 05/12/08: Schildpad Jonathan zou met meer dan 175 lentes het oudste dier op aarde zijn. Jonathan leeft op het Britse eiland Sint-Helena. Hij is niet de oudste schildpad ooit. Ene Adwaitya werd 255 jaar oud.

Over PET-flessen en fleece-truien

In De Morgen Magazine (14/02/09) wordt een volledig artikel gewijd aan fleecetruien. Onder de titel 'PETtig om dragen. De ware aard van fleecetruien.' wordt uiteengezet hoe PET-flessen gerecycleerd worden tot fleece.

Folie van Volvo

Nu te koop: aluminiumfolie gemaakt uit gerecycleerde aluminiumonderdelen van auto's. De folie heet toepasselijk 'If you care'.

Vuurbal

In De Morgen Magazine (14/02/09) prijkt een foto van de vuurspuwende Indiër Nihang. Door zijn speciale techniek, waarbij hij zijn hoofd van onder naar boven beweegd bij het blazen, slaagt hij erin om de perfecte vuurbal voort te brengen.

Diersoorten op noord- en zuidpool

Bericht uit de krant van 16/02/09: Wetenschappers hebben honderden diersoorten ontdekt die voorkomen in de zeeën van de zuid- én de noordpool. En dat terwijl er 11.000 kilometer ligt tussen beide polen. Het gaat om onder meer wormpjes en schaaldieren.

Hoe word ik schrijver of dichter?

Lonneke van Asseldonk schreef het boek 'Hoe word ik schrijver of dichter?'. Daarin vinden kinderen een heleboel tips om zelf als verhalenschrijver of als journalist aan de slag te gaan. Het boek werd uitgegeven bij Ploegsma, Amsterdam (2008). De auteur heeft ook een website waarop je meer informatie vindt over de auteur en waar ook tips voor beginnende schrijvers te vinden zijn. (www.hoewordikschrijver.nl)

De bedenkers

Naar aanleiding van het VRT-programma 'De bedenkers' loopt er ook een 'klaseditie', waarin Vlaamse kinderen worden uitgedaagd een creatief en nuttig idee, product of dienst te ontwikkelen. Bedenkt jouw klas de opvolger van het papiermaatje, de sliplift of de speculaaspasta? Meer info op de website: debedenkers.een.be

Nigeriaanse geit beschuldigd van overval

Een berichtje uit de krant van 26/01/2009: In Nigeria wordt een geit beschuldigd van een gewapende overval. Volgens de Nigerianen is de 'dader' een man die zichzelf tot geit heeft omgevormd. De geit werd naar het politiebureau gebracht. Vele Nigerianen geloven in magische krachten en geloven dat mensen van gedaante kunnen verwisselen.

Muziek met emmers en stofzuigers

Het Lost and Found Orchestra uit Engeland speelt muziek met emmers, flessen en allerhande keukengerei. Een unieke manier om (overbodige) huishoudspullen een tweede leven te schenken ... als muziekinstrument.

Achtling

Naar aanleiding van de geboorte van een achtling in Californië, kan je de leerlingen de vraag voorleggen wat zij er van zouden vinden deel uit te maken van een meerling. Wat zijn volgens hen de voor- en nadelen?