Onderwaterkerstboom

In het meer van Ohrid (Macedonië) is voor het zevende jaar op rij een kerstboom te bewonderen. De boom bevindt zich drie meter onder het wateroppervlak. Het meer van Ohrid is een van de grootste en oudste meren van Europa. Bekijk de beelden.

Braillekrant

Op 31/12/09 verschijnt de Braillekrant voor het laatst. Deze krant bood een selectie krantenartikels in braille. Blinden en slechtzienden zijn vanaf dan aangewezen op de digikrant die ze via de computer kunnen raadplegen of op audiokrant, een cd met voorgelezen versie van de krant.

Flessenpost

In Polen is in de buurt van het voormalige vernietigingskamp van de nazi's in Auschwitz een fles gevonden met daarin een brief van zeven mannen die opgesloten waren in het kamp. De fles zat ingemetseld in een muur en werd ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden. De boodschap werd in potlood geschreven en is gedateerd op 9 september 1944. (De Morgen, 29/04/09)

Massagestoel uit afval

Een bejaarde Chinese man werkte acht jaar aan een massagestoel om zijn vrouw te verlossen van haar stijve ledematen. Het begon met een stoel die de nek kon masseren maar in het uiteindelijke model wordt het hele lichaam gemasseerd. De stoel wordt ook verwarmd. (De Morgen, 30/04/09)

Stoepkrijtartiest

Julian Beever is een Britse kunstenaar die met stoepkrijt de meest waanzinnige dingen tevoorschijn tovert: een zwembad midden in een winkelstraat, Batman en Robin die vanonder de straatstenen komen gevlogen, een gigantisch colaflesje zomaar midden op het voetpad. Het lijken gevaarlijke obstakels maar blijken optische illusies in stoepkrijt. Beever wordt dan ook wel eens de Picasso van de stoep genoemd. Voorbeelden van zijn werk (afbeeldingen en filmpjes) zijn te vinden via Google. Bekijk hier een voorsmaakje.

Nutteloze gadgets

Een Brits studiebureau vroeg 3.000 vrouwen wat volgens hen het meest nutteloze gadget is. De doucheradio kwam als winnaar uit de bus. De meeste doucheradio's hebben nooit gewerkt. Ze zijn wel waterdicht, maar de ontvangst blijkt slecht en bovendien hoor je nauwelijks iets van de muziek door het geluid van het stromende water. Andere nutteloze gadgets waren kaarsen op batterijen, een digitale fotolijst en elektrische popcornmachine. De beste gadgets waren de televisie, de microgolfoven en stofzuiger.
Wat is volgens jou het meest nutteloze gadget?

Het krantengeheim

'Het krantengeheim' is het eerste deel van de serie over Detectivebureau Lars & Maja, geschreven door Martin Wildmark. In het Waaldorpse Dagblad duikt het ene mysterieuze artikel na het ander op: De commissaris van politie steelt appels! De hoofdmeester heeft vroeger als leerling zelf gespiekt! Lars en Maja kunnen hun ogen niet geloven en gaan op onderzoek uit op de redactie. Dit boek werd uitgegeven door Uitgeverij De Rode Kamer en wordt ook als voorlees-cd aangeboden. Lars en Maja hebben ook hun eigen website: http://www.larsenmaja.nl/.

Kerstcadeau

Een man in Chicago vond wel heel veel kerstcadeautjes in zijn appartement. Zijn vrienden hadden voor de grap alles in het appartement van de man ingepakt toen hij op reis was. Een vriend die een reservesleutel had, kwam op het idee. Samen met vijftien andere mensen was hij acht uur in de weer om alles in te pakken. Van de kussens op de zetel, de kaders aan de muur tot de flesjes bier in zijn koelkast. Bekijk het filmpje.

Help, mijn iglo smelt!

Het gaat slecht met het klimaat. Maar wat betekent dat? Het klimaatboek 'Help, mijn iglo smelt' van Natalie Righton en Ton Koene probeert een antwoord te bieden op alle klimaatvragen. De auteurs reisden de wereld rond en portretteerden vier kinderen: Jemery op de Noordpool, waar het ijs wegsmelt, Toei op Funafala, een eiland dat wegzinkt in de Stille Zuidzee, Halima in de droge woestijn in Ethiopië en Tepkatsie, Indiaan in de oerwouden in Brazilië. Het boek bevat heel wat foto's en informatie en is uitgegeven bij Lemniscaat.

Vulkaan Mayon

Een bericht uit de krant van 17/12/09: De vulkaan Mayon op de Filippijnen spuwt opnieuw asse uit. Bij een van de uitbarstingen werd de asse tot 500 meter hoog gespuwd. Mensen die in de omgeving van de vulkaan wonen, zijn gevlucht.

Bizarre huizen

In De Standaard-weekendkrant van 19-20/12 staan foto's van de tien meest bizarre huizen ter wereld. Zo is er het Bubbelkasteel in Frankrijk, een huis zonder hoeken of rechte lijnen met binnenin palmbomen en zelfs een waterval. In Mexico staat de Nautilus, een huis gebouwd in de vorm van een schelp. De architect bouwde eerder al huizen in de vorm van een slang en een walvis. In de Verenigde Staten staat Subterra Castle, een ondergrondse burcht die vroeger een raketlanceerbasis was. Ook het draaiend huis van Everingham in Australië (zie eerdere post) staat in het lijstje.

Stoere beroepen

Bij uitgeverij Lemniscaat verscheen het boek 'Stoere beroepen 2' van Natalie Righton en Ton Koene. In de opvolger van 'Stoere beroepen' vertellen een aantal mensen over hun beroep: Wat is het moeilijkste en het leukste aan hun beroep? Hoe kan je het worden? Een boek met veel informatie en massa's foto's.
Bezoek ook de website: www.stoereberoepen.nl. Je kan er informatie en filmpjes vinden over heel wat beroepen. Je kan ook je stem uitbrengen voor het beroep dat jij het stoerst vindt.

Gebroken nagel

De Amerikaanse Lee Redmond brak bij een auto-ongeval enkele vingernagels. Op zich geen groot nieuws. Maar Lee had een plaatsje in het Guinness World Records boek met de langste vingernagels van de wereld. Samen waren haar nagels acht meter lang. Lee spaarde er meer dan dertig jaar voor. (De Morgen, 5/9/09)

Bijzonder tekentalent

De autistische kunstenaar Stephen Wiltshire heeft een wel erg bijzonder talent. Hij tekende de skyline van New York perfect na uit het blote hoofd, na een helikoptervlucht die amper twintig minuten duurde. De tekening werd 5,5 meter lang en Stephen tekende er vijf dagen lang aan. Hij maakte eerder al kunstwerken van andere steden zoals Tokio en Rome.

Bijna oudste schildpad (146) is dood

Een berichtje uit de krant van 8/12/09: Eén van de oudste schildpadden ooit, is overleden. Kiki, die in de Parijse dierentuin woonde, werd 146 jaar. Kiki is niet de alleroudste schildpad geworden. Dat was Tu'i Malila, die in 1965 op 188-jarige leeftijd overleed.

Toetanchamon

Een berichtje uit de krant van 8/12/09: Het wereldberoemde graf van de Egyptische farao Toetanchamon dreigt te worden aangetast door de honderdduizenden toeristen die er jaarlijks een kijkje komen nemen. De vochtige adem van de toeristen en het stof dat ze mee naar binnen nemen, bedreigen de ondergrondse grafkamer. Wetenschappers zoeken naar een oplossing.

Toiletrestaurant

In Peking is onlangs een toiletrestaurant geopend. Het volledige meubilair bestaat uit wc-potten en ander toiletsanitair. Drank wordt geserveerd in plastic pisbakken en het eten in mini wc-potjes. De meeste gerechten lijken op uitwerpselen en servietten zijn vervangen door rollen toiletpapier die boven de tafel hangen. Volgens de eigenares trekt het concept vooral jongeren aan. “Het is geen gewoon restaurant maar het is hier wel leuk om te eten. Ik wil mijn klanten amuseren en hen laten kennismaken met een nieuwe eetervaring", aldus eigenares Qin Min. Bekijk de beelden. (Bron: www.deredactie.be)

Bibliotheekboek na 51/100 jaar teruggebracht

Geregeld verschijnen berichtjes over bibliotheekboeken die na vele tientallen jaren pas worden teruggebracht naar de bib. Enkele recente berichten:
Een Amerikaanse bibliothecaresse kreeg twee boeken terug die 51 jaar geleden ontleend waren uit de bib van de Camelback High School. De boeken werden terugbezorgd in een envelop, samen met een cheque van 1000 dollar. Het geld was voor de boete, maar op de school moet geen boete betaald worden als boeken te laat worden teruggebracht. Het geld zal gebruikt worden voor de aankoop van nieuwe boeken.
De openbare bibliotheek van New Bedford, een Amerikaanse stad, doet nog beter. Daar werd een bibliotheekboek na 100 jaar teruggebracht. Een man vond het terug toen hij de spullen van zijn overleden moeder aan het opruimen was. De totale boete voor het te laat inleveren van een boek was inmiddels opgelopen tot ruim 360 dollar (bijna 250 euro). Maar de man hoeft de boete niet te betalen en de bib gaat het boek tentoonstellen.

Recycling kerstversiering bis

In de Verenigde Staten doet een kunstenaar op een heel originele manier aan recyclage. Hij roept de mensen uit zijn buurt op om al hun oud glas naar hem te brengen. Het glas wordt gesmolten en vervolgens toegevoegd aan een grote glazen kerstboom in een plaatselijk park. Bekijk het filmpje. (Bron: www.deredactie.be)

Populaire voornamen

In 2008 waren de populairste Vlaamse voornamen Emma en Noah. Bij de meisjesnamen staan ook Lore en Lotte in de top-3. Bij de jongensnamen staan Kobe en Robbe op plaatsen 2 en 3. In Brussel komen andere namen vaak voor: Lina, Imane en Rania voor meisjes en Rayan, Ayoub en Mohammed voor jongens.

Met het vliegtuig naar school

Een berichtje uit de krant van 27/11/09: Elke schooldag nemen zes kinderen van het kleine Schotse eilanddorp Papa Westray de veerboot naar de school op een nabijgelegen eiland. Sinds kort is de boot stuk en omdat de herstelling ervan wel twee maanden kon duren, moest een andere oplossing gezocht worden. De kinderen nemen nu dagelijks het vliegtuig voor een vlucht van exact 96 seconden. Dat is waarschijnlijk de kortste vluchtroute ter wereld.

Ronddraaiend huis

In Australië werd een ongewoon huis gebouwd. De achthoekige woning werd gebouwd op een ronddraaiende plaat. Zo kan het huis de stand van de zon volgen.
Alle kamers zijn verbonden met een centraal sanitair en elektrisch systeem, waarrond het huis kan draaien. Het hele mechanisme wordt aangedreven door twee elektrische motoren, die niet veel groter zijn dan een wasmaschine. Via een touch screen paneel kunnen de bewoners alles sturen vanuit de woonkamer.

Op de (Engelstalige) website vind je foto's en filmpjes.

Recycling kerstversiering

De afvalkunstenaar Fabrice Peltier zorgde voor originele kerstverlichting in Parijs. Hij wil de Parijzenaars hiermee aanzetten tot beter afvalsorteren. Bekijk het filmpje.

IJsberen in het nieuws

Op www.demorgen.be verscheen een fotoreportage over 'ijsberen in het nieuws' met prachtige foto's van ijsberen op de Noordpool en in diverse dierentuinen. Natuurlijk mag 's werelds beroemdste ijsbeer Knut niet ontbreken.
Bekijk de fotoreportage.

2m71

De 25-jarige Indonesiër Suparwono zou wel eens Sultan Kösen uit Turkije van de troon kunnen stoten als langste man ter wereld. De Turk meet 2m46 en heeft op dit moment de titel 'grootste mens ter wereld'. Suparwono is maar liefst 2m71 groot. Zijn lengte moet nog officieel erkend worden door het Guinness Book of World Records.
Suparwono is best trots op zijn lengte, al zorgt die ook geregeld voor problemen. 'Ik kan geen normaal leven leiden.' De man besefte al op jonge leeftijd dat hij anders was. 'Ik was me op mijn tiende bewust van mijn uitzonderlijke lengte. Ik was toen al de grootste jongen in mijn dorp.' De Indonesiër droomde van een basketcarrière, maar zijn lichaam bleek niet gemaakt voor topsport. (Het Nieuwsblad, 02/12/09)

Oude kranten worden nieuwe schoenen

Oude kranten krijgen een tweede leven als schoen of handtas. De Taiwanees Colin Lin bedacht de milieuvriendelijke collectie en werkte ze uit. Lin hoopt dat milieubewuste vrouwen van over de hele wereld ze zullen kopen. Bekijk de foto's.

Betalen met 'Torekes'

Binnenkort kunnen bewoners van de Gentse Rabotwijk betalen met een eigen munt. Ze kunnen munten, de zogenaamde Torekes (naar de Rabottorens in de wijk), verdienen door het onderhouden van een geveltuintje, het bezoeken van een eenzame bejaarde, het begeleiden van een buurtactiviteit, ... De Torekes zouden dan kunnen worden ingeruild voor een theatervoorstelling, voor vuilniszakken en spaarlampen, voor busritten of bioscooptickets. Op die manier wil men de sociale contacten en de buurtzorg in de wijk bevorderen.
Tegelijkertijd zou in een Gentse school een project lopen met 'leermunten' waarbij leerlingen munten krijgen wanneer ze andere leerlingen helpen met huistaken, opdrachten en examenleerstof. De leermunten kunnen ingeruild worden voor bioscooptickets of een toegangsbewijs voor het zwembad. (De Morgen, 27/11/09)

Zevenjarige Picasso

Een zevenjarige Britse jongen wordt als een schilderstalent bestempeld nadat hij zijn schilderijen voor 18.730 euro verkocht in slechts 14 minuten. Kopers uit Japen en Canada betaalden elk meer dan 1.000 euro voor één van de 16 landschapsschilderijen van Kieron Williamson. Kieron is blij: "Dit is geweldig, ik verwachtte één of twee werkjes te verkopen. Schilderen is mijn favoriete hobby, maar ik hou ook van voetbal." Tot vorig jaar vertoonde de jongen geen interesse in kunst, maar een vakantie op het Engelse platteland inspireerde hem om te schilderen. Een vriendin van de familie zag meteen dat hij talent had en begon hem les te geven. (Uit: De Morgen, 30/11/09)

Eetbare landschappen

De fotograaf Carl Warner maakt zogenaamde 'foodscapes': sprookjesachtige landschappen gemaakt van eetbare dingen. Aardbeien als luchtballonnen, golvende zalm, een woud van peterselie, bergen van kaas, ... je kan het zo gek niet bedenken. Neem een kijkje op zijn website www.carlwarner.com.

Drumtalent

Valentijn Kipuw is pas drie, maar hij is een echt drumwonder. Als Valentijn rechtop achter zijn drumstel staat, komt hij net boven de cimbalen uit. Het Nederlandse jongetje kon nog niet praten toen hij zijn ouders al verraste met zijn eerste drumsolo op potten en pannen.
Voor zijn eerste verjaardag gaven zijn ouders hem een plastieken drumstel cadeau. 'Valentijn is er sindsdien niet van weg te slaan', zegt zijn moeder aan de Nederlandse krant De Telegraaf. 'Hij drumt moeiteloos mee met de muziek die hij hoort.' Zijn muzikale talent heeft Valentijn waarschijnlijk van zijn vader geërfd, die zanger/gitarist is. 'Waar hij ook heen gaat, Valentijn neemt altijd zijn drumstokken mee.' Bekijk het filmpje. (Uit Het Nieuwsblad 30/11/09)

Telefooncel wordt bibliotheek

In het dorpje Westbury-sub-Mendip in het zuidwesten van Engeland, is een typische rode telefooncel omgetoverd tot bibliotheek. De kleinste bibliotheek van Groot-Brittannië heeft al meer dan honderd boeken in de aanbieding. Het assortiment gaat van klassiekers over kook- en kinderboeken tot cd's en dvd's. De mini-bibliotheek is 24/24 uur, elke dag van het jaar, geopend. Het werkt simpel: wie een boek leent, zet een ander daarvoor in de plaats. Door deze telefooncelbibliotheek hebben ook de oudere inwoners van het dorp de kans om boeken te ontlenen. De dichtstbijzijnde bibliotheek ligt immers kilometers verder. En de afgedankte telefooncel wordt toch nog nuttig.

Onderwatertentoonstelling

In de Mexicaanse stad Cancun werkt men aan de bouw van een onderwatertentoonstelling. De betonnen beelden van de kunstenaar Jason Taylor zijn alleen te zien voor wie onder water duikt. Bekijk het filmpje.

Hoedje van papier

Jurken, rokken, bloesjes en hoeden van papier, ontwerpster Marion Macedo maakt ze allemaal. In de Boliviaanse hoofdstad La Paz werd een modeshow gelopen met haar ontwerpen. Bekijk het filmpje.

Helden!

In haar nieuwe boek Helden! Mensen die de wereld mooier maakten (Ploegsma, 2009) vertelt Janny van der Molen het verhaal van mensen die de wereld door hun moed, kracht en doorzettingsvermogen een stukje mooier maakten. Bekende en minder bekende mensen die voor kinderen van vandaag een voorbeeld en inspiratiebron kunnen zijn. Mensen zoals Mandela, Moeder Teresa, Martin Luther King en Anne Frank staan centraal, maar altijd vanuit het perspectief van een kind: een meisje leest het dagboek van Anne Frank, een jongetje loopt mee met Gandhi’s zoutmars, ...

Melkpakportemonnee

Hoe maak je van een melkpak (brik) een portemonnee? En dat in minder dan vijf minuten? Bekijk het filmpje. Je hebt enkel een lege brikverpakking, een schaar, nietjesmachine en een stukje klittenband (velcro) nodig.

70 parachutisten breken record

Zeventig waaghalzen uit verschillende landen braken het record 'synchroon vliegen'. Ze sprongen vanuit vier vliegtuigen om in hun vleugelpakken 2 mijl of 3,2 kilometer lang horizontaal te vliegen in het patroon van een diamant. Ze bereikten daarbij snelheden tot 150 kilometer per uur boven het Elsinore meer in Californië. (De Morgen, 17/11/09)

IJzerdieet

Een berichtje uit de krant: Een man uit Peru hield er wel een heel bijzonder dieet op na: hij slikt bijna een kilo nagels en muntstukjes in. De man werd met ernstige maagpijn opgenomen op de spoeddienst van een ziekenhuis. Na onderzoek bleek dat de man honderden nagels in zijn maag had. Tijdens de operatie vonden de chirurgen bijna een kilo nagels, verschillende muntstukken, deeltjes ijzerdraad en een klein mes in de maag van de man. (De Morgen, 11/11/09)

Heksenbloed en drakengoud

Heksenbloed en drakengoud is het tweede boek over Merel en haar drakenmoeder en heksenoma, geschreven door Joke Reijnders en uitgegeven bij Leopold, Amsterdam.
Merel vermoedt dat haar moeder betrokken is bij juwelendiefstallen die in de buurt plaatsvinden. Haar moeder is immers een draak die, zolang ze medicijnen neemt, er menselijk uitziet. En draken zijn dol op goud en juwelen. Merels moeder is vooral bezig met het organiseren van een drakenconferentie. Allemaal mensen die eigenlijk draken zijn komen erheen, van over de hele wereld. Tijdens de conferentie probeert Merel samen met haar vriend Jens de juwelendief te ontmaskeren.
Lees hier een recensie.

De heksenselectie

In De heksenselectie van Eva Ibbotson gaat Arriman, een boosaardige tovenaar, op zoek naar een heks om mee te trouwen. Hij besluit een wedstrijd uit te schrijven onder de heksen en te trouwen met degene die haar zwartste magie laat zien. De heks Belladonna doet vreselijk haar best, maar is alleen maar goed in leuke dingen toveren.
Het verhaal bestaat uit eenentwintig korte hoofdstukken over heksen en magische toverkunsten. Een grappig en toch spannend verhaal. Uitgegeven bij Gottmer, Haarlem. Voorlezen aan kinderen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Lees hier een recensie.

Mysteries van Egypte

Het boek 'Mysteries van Egypte' (Lelieveld e.a.), is een informatief boek met talrijke illustraties dat een aantal onderwerpen behandeld in verband met het oude Egypte. Aan de orde komen onder meer: verborgen ruimten in de piramide van Cheops, Egyptische dierenverering, het graf en de vroegtijdige dood van Toetanchamon en het leven van kinderen in het oude Egypte. Dit boek werd uitgegeven bij Malmberg in de reeks National Geographic Junior.
Lees ook een recensie.

Een kopje chocolademelk?

Een restaurant in New York bestaat 55 jaar en om dat te vieren heeft het personeel een gigantisch kopje warme chocolademelk gemaakt. Met die geleverde prestatie komen ze in het Guinnes Book of Records terecht. Bekijk de beelden.

Winkelzakjes vliegeren

Han Fushan, een 71-jarige man uit Peking is nog steeds creatief. Hij verknipt plastic boodschappentasjes tot kleurige vliegers. Het maken van vliegers is een ruim 2.000 jaar oude Chinese kunst. "Het maakt me gelukkig, iedereen spreekt me erover aan en ik heb er al veel vrienden mee gemaakt", zegt de gepensioneerde ingenieur. In China worden elke dag 300 ton plastic zakjes weggegooid. De regering verbood onlangs het gebruik van het flinterdunne materiaal. Bekijk de beelden.

Hoogste gebouw ter wereld

Het nieuwe hoogste gebouw ter wereld, de Burj Dubai in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, zal op 4 januari 2010 officieel worden geopend. De wolkenkrabber is 818 meter hoog.

De zetel-wagen

Een Amerikaanse man heeft met zijn gemotoriseerde zetel een geparkeerde auto geramd. De man had de motor van een grasmachine op zijn stoel gemonteerd. Hij haalde snelheden tot 32 kilometer per uur. Het 'ding' heeft koplampen, een achteruitkijkspiegel en zelfs een bekerhouder en geluidsinstallatie. Enkel de veiligheidsgordel ontbreekt. De man was dronken toen hij met zijn voertuig op de openbare weg tegen een geparkeerde auto reed. Zijn uitstapje eindigde in de cel. (De Morgen, 24/10/09)

Man kruipt door tennisracket

In een circus in Gent is een wereldrecord gevestigd. Een Ethiopische slangenmens kroop er in 40 seconden tijd 3 keer door een tennisracket. Het vorige record stond op 1 minuut. Het tennisracket was natuurlijk niet besnaard.
Bekijk de slangenmens via deze link.

Keizers van het ijs

In 'Keizers van het ijs' verteld Richard Farr het waargebeurde verhaal over de catastrofale poolexpeditie van Robert F. Scott.

Op de website van de uitgever (www.defonteinkinderboeken.nl/) vind je volgende beschrijving:
In 1909 kondigt Robert F. Scott een expeditie aan naar het nog niet ontdekte Antarctica. Cherry is de gelukkigste jongeman ter wereld wanneer hij als assistent-zoöloog op de Terra Nova mee mag reizen. Zijn geluk keert echter. Op Antarctica moet hij vechten om in leven te blijven: sneeuwstormen, verraderlijke ijsspleten, bevriezingsverschijnselen en hongerige en dus dodelijke orka’s.
De druk op de bemanning neemt toe wanneer blijkt dat ook Roald Amundsen als eerste de Zuidpool wil bereiken. Scott besluit met een klein team de laatste kilometers zo snel mogelijk af te leggen. Wanneer ze de Zuidpool bereiken, ontdekken ze dat Amundsen hun voor is geweest. Scott en zijn team overleven de terugreis niet. Cherry vindt de overledenen in een tent.
In dit boek zijn authentieke foto’s, dagboekfragmenten en afscheidsbrieven opgenomen. Een ongeëvenaard verhaal over moed en kameraadschap. (12-15 jaar)

Ober, er zwemt een kwal door mijn soep!

Het boek 'Ober, er zwemt een kwal door mijn soep!' was Kerntitel van de jeugdboekenweek 2009 in Nederland. In het boek beschrijft Bette Westera eetgewoonten van over de hele wereld.

Op de website van de uitgeverij (www.defonteinkinderboeken.nl) vind je de volgende beschrijving: Je hebt vast wel eens een suikerspin gegeten. Smaakte hij naar meer? Ga dan naar Thailand of Cambodja. Daar zijn snackbars waar je gefrituurde tarantula’s kunt kopen. Lekker als knapperig tussendoortje! Smaken verschillen. Eetgewoonten ook. Wij eten met kerst graag konijn of kalkoen. Ben je vlak voor kerst in Noorwegen, dan heb je kans dat er een heel schapenhoofd op tafel komt. In Peru staat vaak geroosterde cavia op het menu en in Japan kun je je wagen aan een bordje kogelvis. Neem wel eerst afscheid van je familie, want of je het diner overleeft, is niet zeker. Dit boek gaat over eetgewoonten wereldwijd. Wat wij vreemd vinden is voor anderen heel gewoon. En andersom. Jij begint misschien te griezelen bij het woord bloedpudding, terwijl anderen zich niet kunnen voorstellen dat jouw vader bij de viskraam likkebaardend van genot een rauwe haring naar binnen laat glijden.

Bijna iedereen kon omvallen

Bijna iedereen kon omvallen is een boek met dierenverhalen van Toon Tellegen. De dieren in zijn verhalen vieren graag feest, praten, schrijven brieven en mijmeren over het leven. Ze maken wonderlijke dingen mee. Zo drinkt de eekhoorn samen met de octopus een kopje brakke thee op de zeebodem, slingert de olifant graag aan de lamp van de eekhoorn en waait de slurf van de olifant weg. Een prachtige bundeling grappige, spannende en ontroerende verhalen vol absurde situaties en simpele wijsheden.
Uitgegeven als pocket door Rainbow Jeugd.

Het verhaal van Bobbel

Joke van Leeuwen ontving in 1988 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Het verhaal van Bobbel (die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden). Dit boek is nu als pocket uitgegeven door Rainbow Jeugd voor een een budgetvriendelijke prijs (tussen 6,95 en 8,95 euro).

Het verhaal van Bobbel gaat over Bobbel, die met haar ouders in een bakfiets woont. Ze proberen geld te verdienen met prachtige tekeningen op wc-papier en uit hout gesneden figuren. Helaas zijn ze niet erg succesvol. Daarom wil Bobbel rijk worden, zodat haar ouders geen geldzorgen meer hebben. Maar rijk worden is moeilijker dan Bobbel denkt. Ze gaat om hulp vragen bij een oom die het wel gelukt is: hij is al járen rijk.

Voor altijd samen, amen

Het boek Voor altijd samen, amen, waarvoor schrijver Guus Kuijer in 2000 de Gouden Griffel ontving, is uitgegeven als pocket door Rainbow Jeugd. Deze uitgeverij wil jeugdklassiekers en prijswinnaars uitgeven in pocketvorm voor een budgetvriendelijke prijs (tussen 6,95 en 8,95 euro).

Een korte beschrijving van het verhaal: Polleke gaat met Mimoen, al twee jaar. Maar nu mag het niet meer van zijn ouders. Mimoen moet later namelijk met een Marokkaans meisje trouwen. Natuurlijk vindt Polleke dat hartstikke stom.Pollekes moeder heeft het ook niet gemakkelijk. Met Pollekes vader die verslaafd is. En met Pollekes meester die met haar wil trouwen. De arme Polleke weet zich soms geen raad met die mensen. Gelukkig heeft ze opa en oma op de boerderij. En het kalfje dat naar haar is genoemd. Bij opa en oma leert ze bidden, ook al is ze niks van haar geloof. Bidden kan ze goed, vooral als ze aan Mimoen denkt.

Striptekenaar Jef Nys overleden

Striptekenaar Jef Nys overleed op 20/10/09 op 82-jarige leeftijd. Hij was de tekenaar van Jommeke. De strip rond de blonde jongen met korte broek en blauwe trui bestaat al sinds 1955. Er bestaan meer dan 200 Jommeke-albums.

Gekke oude uitvindingen

Mensen vinden de gekste dingen uit: een parapluutje voor een sigaret voor wie wil roken als het regent, een kooi om uit het raam te hangen zodat ook baby's die op een appartement wonen kunnen buitenspelen, een surfplank met een motortje, ... Bekijk nog meer van deze uitvindingen op de deze website.

Bouw zelf een robot!

Zelf een robot bouwen die kan voetballen, dansen of redden. Dat is de uitdaging bij RoboCup Junior, een internationale wedstrijd voor jongeren. Techniek, probleemoplossend denken en teamwerk staan centraal.
Op de website http://www.robocopjunior.be/ vind je meer informatie over hoe je als klas gratis kan deelnemen aan deze wedstrijd. Leerkrachten worden begeleid via workshops, een robotboek, een handleiding en een didactisch dossier.

Aan tafel!

Het thema van de Kinderboekenweek in Nederland was dit jaar: Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken. Van het sprookje van Hans en Grietje tot Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Meters boekenplanken zijn er te vullen met verhalen vol eten, drinken en snoep, bestaand of zelfbedacht.
Eten en snoepen is voor kinderen dagelijkse kost en ieder kind zal er dan ook een idee bij hebben en erover kunnen meepraten. Want wat is vies, wat is lekker? Voor veel auteurs is eten, drinken en snoepen een onuitputtelijke bron voor allerlei smakelijke verhalen. Zo eet De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl ‘snoskommers’, smult Harry Potter van ‘Smekkies in alle smaken’ en worden volwassenen in Schmidts Pluk van de Petteflet weer kind door het eten van ‘hasselbramenjam’. Lees smakelijk!

Meer info: www.kinderboekenweek.nl/kbw/2009/

Heksen rond middernacht

In de griezelreeks van Bat Pat verscheen het boek 'Heksen rond middernacht', waarin de boze heks Amanita Rebecca heeft ontvoerd, omdat ze een nieuwe leerlinge zoekt. Martin, Leo en ik hebben een geniaal plan bedacht om haar te bevrijden... Nu maar hopen dat het lukt!
'Heksen rond middernacht' werd uitgegeven door Uitgeverij Kluitman, Alkmaar.

Lessen voor toverheksen

Een toverspreuk om in twee seconden je kamer op te ruimen? Of een drankje waardoor het gezicht van de juf of meester onder de groene smurrie komt te zitten? Toveren kan vaak superhandig zijn, maar pas wel op! Want soms doet een recept of spreuk iets heel anders dan je gedacht had! Neem samen met Noor, Zaza en de andere meisjes toverles bij de grote tovenaar Balthazar Bangmaker en lees alles over dampende drankjes, te gekke toverstafjes en de hipste heksenmode!

Het boek 'Lessen voor toverheksen' van Françoise Francq verscheen bij Uitgeverij Kluitman, Alkmaar.

Kunst?!

Voorbijgangers fronsten de wenkbrauwen in Londen. Langs muren, in raamgaten, langs lantaarnpalen, overal hingen kleurrijke mensen ondersteboven of stonden ze op elkaar gestapeld.
Het ene moment snelden ze door de straten, enkele minuten later hielden ze halt en namen ze de meest vreemde posities aan. Het gaat om een kunstproject 'Bodies in Urban Spaces' van choreograaf Willi Dorner. Zie ook deze link.

(Het Nieuwsblad, 20/10/09)

De grootste en de kleinste man

De Turk Sultan Kosen is met zijn 2,46 meter de grootste mens ter wereld. In februari nam hij de fakkel over van de Chinees Bao Xishun (2,36m). Sultan Kosen kreeg een plaatsje in het nieuwe Guinness Book of Records.

Khagendra Thapa Magar uit Nepal is 18 jaar geworden en maakt nu als volwassen man aanspraak op de titel van kleinste mens ter wereld. Khagendra is 56 centimeter groot.

Ballonvaart als reclamestunt

In het Amerikaanse Colorado werd de vlucht van een losgeslagen heliumballon door miljoenen kijkers gevolgd op televisie. Men dacht dat er een zesjarige jongen in de mand zat. Tv-camera's en helikopters volgden de ballon. Toen deze terug aan de grond stond, bleek de mand leeg. De jongen had zich thuis verstopt. Later bleek het om een promostunt te gaan, vermoedelijk voor een nieuwe reality-serie.

Design met hergebruikte materialen

Op de website van het Nederlandse Bomdesign kan je heel wat voorwerpen terugvinden die gemaakt zijn met hergebruikte materialen: stoelen gemaakt uit houten reclampanelen, opbergmappen gemaakt van oude elpeehoezen, tassen gemaakt van veiligheidsgordels, tetrabrikjes die een tweede leven krijgen als pennenetui, ... Hun opzet is niets verloren laten gaan.
www.bomdesign.nl/productshop/index.html

Praat-als-een-piraat-dag

19 september is de internationale 'Praat-als-een-piraat'-dag. Het is eenvoudig: begroet iedereen met een welgemeende 'Ahoy', eventueel gecombineerd met 'Arrr', 'Aye' of andere zeemansuitdrukkingen. Er zijn ook piratenfeestjes waarbij iedereen zich verkleedt en er de hele avond rum gedronken wordt. Meer info: www.talklikeapirate.com

Reusachtige hamburger

Een Amerikaans restaurant heeft de grootste hamburger ooit gemaakt, de reusachtige whopper woog maar liefst 82,5 kilogram. De koks hadden acht uur nodig om hem te bakken. Wie een grote honger heeft moet eerst wel diep in de portefeuille tasten, de hamburger kost 499 dollar. (Het Nieuwsblad 15/09/09)

Chocolade themapark

Chocolade is hot. In China wil men een groots themapark openen rond chocolade. Er zouden chocoladen versies komen van de Chinese Muur, van een levensgroot terracottaleger en van beroemde schilderijen. Chocolade is in China nog niet zo populair als in het Westen, maar bij jongeren wordt het alsmaar populairder. Ook in Nederland denkt men aan een themapark, geïnspireerd op Roald Dahl's Sjakie en de chocoladefabriek.

Wat denk jij van zo'n chocoladepark? Hoe zou jij zo'n park inrichten? Wat mag er zeker niet in ontbreken?

Chocoladesalon

In Parijs werd al voor de 15e keer het 'Chocoladesalon' georganiseerd. De modellen showen hoeden, jurken en ondergoed ... in chocolade. Het thema van het Chocoladesalon was 'opera'.

Moeilijk te geloven? Neem dan een kijkje via de volgende link.

Poebelle

In de reeks 'Dieren bij de dokter' van dierenarts Maarten Jagermeester, verscheen een nieuw boek: 'Poebelle' (Manteau, 2009).

Jasmine is de dochter van een dierenarts. Af en toe mag ze haar vader helpen. Op een ochtend staat er een mevrouw voor de deur. Ze heeft in een vuilnisbak een pup gevonden. De vrouw besluit de pup te houden. Poebelle, zo wordt de kleine hond genoemd, is gek op vuilnisbakken. Telkens haalt de hond het afval eruit. Op een dag doet Poebelle een bijzondere ontdekking. Dat is het begin van een avontuur.


'Poebelle' belooft een vlot en spannend verhaal waarin je veel te weten komt over dieren en hun verzorging.

Het grootste penseel

In China maakte de kalligragie-artiest He Wenjun een vier meter hoog penseel uit klei en paardenharen (van meer dan driehonderd paarden). Hij had een jaar nodig om het penseel te maken en evenlang om het te leren gebruiken. (bericht uit de krant van 28/09/09)

Antarctica in Hasselt

In Hasselt, de geboortestad van de poolreiziger Adrien de Gerlache, die met het poolschip de Belgica de eerste overwintering van een wetenschappelijke expeditie op de Zuidpool realiseerde, worden in het najaar een aantal activiteiten rond Antarctica georganiseerd. Zo loopt in de Provinciale Bibliotheek Limburg een (gratis) tentoonstelling over de expeditie van de Belgica.
Meer info vind je op:
www.uhasselt.be/antarctica.

Speelgoed van het jaar

Naar aanleiding van de uitreiking van de titel 'Speelgoed van het jaar' door de Belgische Speelgoedfederatie, kunnen kinderen in de klas hun persoonlijke titel(s) uitreiken. Dit kan gebeuren in verschillende categorieën zoals 'gezelschapsspelen', 'bouwspel', 'jongensspeelgoed', 'creatief speelgoed', ...

Een bruidsjurk van papier

Een Chinese vrouw is getrouwd in een bruidsjurk die volledig uit papier gemaakt is. Er werd 2,5 maand aan de jurk gewerkt. De bruid was in haar nopjes met het met het resultaat en volgens haar was het kleed ook "heel comfortabel". (www.nieuwsblad.be - 28/09/09)

Het gezicht van België

Het Duitse attractiepark Europa-Park heeft de frietkraam uitgeroepen tot Het Gezicht van België. Op de tweede plaats volgde het Atomium. De derde en vierde plaats waren voor Manneke Pis en pralines. (Bron: www.gezichtvanbelgië.be)

Terry is de snelste slak ter wereld

Tijdens een jaarlijkse slakkenrace in Engeland, is Terry de slak uitgeroepen tot de snelste slak ter wereld. Terry legde de wedstrijd over een afstand van 33 centimeter af in 2 minuten en 43 seconden en was daarmee de snelste van de twaalf finalisten. Terry kon het record van Archie uit 1995 niet breken. Archie had iets minder dan twee minuten nodig voor de 33 centimeter.
Terry kreeg voor zijn overwinning een zilveren beker gevuld met slablaadjes (De Morgen, 18/07/2009)

Grootste cake ter wereld

In Australië werd de grootste cake ter wereld gebakken. De enorme Lamington, een cake met chocola en kokos, weegt ruim 1300 kilo en is ongeveer zo groot als een halve auto. Voor de cake waren honderden eieren en 70 kilo kokosnoot nodig. Het duurde drie dagen om het gevaarte te bakken. De Lamingtoncake zou ontstaan zijn toen de kok van een zekere Lord Lamington per ongeluk diens favoriete cake in gesmolten chocolade liet vallen. (De Morgen, 21/07/2009)

De nieuwe Gobelijn?

In het I Love IT-project worden jongeren uitgedaagd om een intelligent kledingstuk te bedenken. Dat leverde verrassende uitvindingen op. Wat dacht je van de 'Pants-Up', een broek die zichzelf oprolt van zodra het buiten warmer wordt dan 20 graden. Of de 'Shoe Generator', een schoen met ingebouwde batterijen die worden opgeladen wanneer je loopt of stapt. Zo maak je zelf gratis milieuvriendelijke energie waarmee je 's avonds een gsm of iPod kan opladen.
De winnaar van de I Love IT-project werd de 'Zampy', een pyjama met ingebouwde temperatuur- en hartslagmeter die vooral handig is om de gezondheidstoestand van patiënten in een ziekenhuis in de gaten te houden.
(De Standaard, 19/05/09)

Flessenpost

In 2002 vond een Britse vrouw flessenpost op het strand in Kent. In de fles zat een brief van een Franse vrouw aan haar gestorven zoon. De vindster van de fles ging op zoek naar de afzendster van de brief maar voorlopig zonder resultaat. De vrouw schreef een boek over haar zoektocht en hoopt nu dat de vrouw of haar familie zich herkent en zich meldt. (uit de krant van 14/05/09)

Zeepaardje in de tuin

Een berichtje uit de krant van 20/05/09: Een Britse vrouw vond in haar tuin een levend zeepaardje. Het diertje viel waarschijnlijk uit de bek van een hongerige meeuw. De vrouw trommelde meteen het Sea Life Center op om het dier te laten herstellen van de spannende trip.

Nederlanders maken 26.000 liter soep

De Nederlandse gemeente Westland heeft het wereldrecord tomaten-groentensoep koken op haar naam geschreven. Er werd maar liefst 26.000 liter soep bereid. Daarmee haalde de gemeente een plaatsje in het Guinness Book of Records. In de soep werden 7.500 kilo tomaten, 12.000 kilo komkommers, 450 kilo paprika's en 825 kilo uien verwerkt. Er zaten geen balletjes in de soep.
Dit bericht verscheen in de krant van 18/05/09.

Mijn zusje achter het behang

Een boekentip naar aanleiding van de Jeugboekenweek 2009 met als thema 'Achter de spiegel':

Iedereen heeft familie en in elke familie gebeurt er wat. Bette Westera schreef en zong liedjes over haar stoere grote broer, over het zelfgebreide huis van tante Adelheid en over haar huisdieren. Soms lijkt het je eigen familie wel, herkenbaar en dichtbij; dan weer worden de personages uitvergroot en krijgen ze een bizar en fascinerend kantje mee. Bij het boek hoort een cd met elf liedjes: elk familielid zingt in zijn hoogst eigen stijl. Er staan ook karaoke-versies op de cd voor wie zelf graag meezingt.

Mijn zusje achter het behang
Bette Westera
De Fontein (2008)

Meneer Papier

Een boekentip naar aanleiding van de Jeugdboekenweek 2009 met als thema 'Achter de spiegel':

Wat doe je als je wil dat iemand bij je blijft? In elk geval niet wat meneer Papier doet. Hij raakt betoverd door de schittering in de ogen van een meisje op een foto die voorbij waait. Hij vouwt een groot blad papier open, tekent het meisje en knipt haar uit. Maar het meisje doet niet wat hij wil, hij kan haar niet aan zich binden. Zelfs niet wanneer hij haar voeten en handen afknipt. En dan komt er een grote wind opzetten ...

Meneer Papier en zijn meisje
Elvis Peeters
De Eenhoorn (2008)

De griezels

Een boekentip naar aanleiding van de Jeugdboekenweek 2009 met als thema 'Achter de spiegel':

Meneer en mevrouw Griezel vormen een vreemd koppel: ze zijn niet alleen vies, maar ook doorslecht. Ze maken elkaar het leven zuur en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe pesterijen. En allebei zijn ze dol op vogelpastei. De apen laten ze dan weer een hele dag op hun kop staan in een kooi. Omdat de dieren het zat zijn, nemen ze op een mooie dag wraak ...

Roald Dahl
De Griezels
De Fontein (2006)

Wereldrecord tv-kijken

In een hospitaal in Stockholm vestigde Suresh Joachim een nieuw wereldrecord. Hij keek maar liefst 72 uur aan één stuk televisie. Het eerdere record, 69 uur en 48 minuten, uit 2005, stond ook al op zijn naam. "Ik voel me prima", zei de man achteraf. 30 koppen koffie zorgden ervoor dat Suresh wakker bleef.
(Uit de krant van 10/02/09)

Man eet hond

Wat doe je als je ’s morgens wakker wordt met een ratelslang in je slaapzak? Kunnen dolfijnen soldaat worden? Kan een vrouw trouwen met een slang? Als je per ongeluk het oor van een hond eraf snijdt, kun je dat dan weer terugplakken met superlijm?
Op dergelijke vragen vind je een antwoord in het boek 'Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen'. Het boek van Guy Didelez en Frank Pollet is een verzameling van grappige, korte en waargebeurde verhalen over dieren. Uitgegeven bij Manteau, Antwerpen (2008).

Onderwaterwereld

Met Google Earth 5.0 kan je nu ook de onderwaterwereld exploreren. Je kan onder het wateroppervlak van oceanen duiken en videofragmenten en foto's bekijken. Je kan deze nieuwe versie van Google Earth installeren via earth.google.com

Olifant dolblij met beenprothese

De Thaise olifant Mosha kan weer stappen nadat ze een nieuwe beenprothese kreeg. Mosha werd in 2007 een Bekende Olifant toen ze als eerste olifant ter wereld een kunstpoot kreeg. Die werd inmiddels te klein en is nu vervangen door een groter exemplaar. Mosha verloor haar rechtervoorpoot toen ze in de Thaise jungle op een landmijn was gestapt. (De Morgen, 11/03/09)

Pizza sprinkhaan

In een pizzeria in Bretagne, in het westen van Frankrijk, serveert men maaltijden met onder meer krekels, sprinkhanen en meelwormen. De diertjes worden bewaard in de diepvries en bereid door ze kort te frituren in olie. Daarna worden ze geserveerd met een salade, een provençaalse saus of op een pizza. Volgens de chef van de pizzeria hebben de insecten een hoge voedingswaarde. Smakelijk!
(een bericht uit de krant van 09/03/09)

Kunst in een broodtrommel

Een artikel in De Morgen Magazine van 21/03/09 over Bento. Bento's zijn van oorsprong tradionele Japanse lunchboxen. De figuurbento's zijn een echte trend: de lunch wordt een echt kunstwerk. Een winterlandschap van rijst en groentjes, een portret met rijst, stukjes kaas, vlees en komkommerschijfjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand maakte er als eens een bentolunch van. Hapklare kunst in een broodtrommel.

Blikvanger

Eveneens in De Morgen Magazine van 21/03/09: handtassen gemaakt uit de metalen treklipjes van een colablikje. Deze worden door Braziliaanse vrouwen gemaakt door middel van een traditionele haakwerktechniek. Voor één handtas gebruiken ze 700 tot 1600 lipjes.

Klimmen op de waterval

In De Morgen Magazine van 21/03/09 prijkt een foto van Will Gadd, een van de beste avontuursporters ter wereld, terwijl hij de bevroren Hunlen Falls in het Canadese British Columbia beklimt. De Hunlen Falls zijn 374 meter hoog en de hoogste waterval die kan bevriezen. IJsklimmen voor gevorderden dus ...

Wereldwaterdag

In het kader van Wereldwaterdag werd op zondag 22 maart in Brussel het wereldrecord 'langste wachtrij voor een toilet' gebroken. 756 mensen schoven aan bij het toilet. De actie was een initiatief van Unicef dat hiermee de aandacht wou vestigen op de problematiek van drinkbaar water en waterzuivering.

Piraten

Het boek 'Hoe word ik een piraat in 7 dagen' is een grappig en aantrekkelijk uitgevoerd bladerboek vol tips die je tonen hoe je in een week je kleding, je uiterlijk, je kamer en je manieren kan veranderen om een echte piraat te worden. Het werd geschreven door Laurence Rees en uitgegeven bij Gottmer.

'Piratologie' is een boek in een succesvolle reeks (na Drakologie en Magistrologie). Kinderen lezen er hoe piraten aan hun geld komen, wat ze graag eten en drinken, waar ze hun schatten verbergen, ...
Geschreven door D.A. Steer en W. Lubber, uitgegeven bij Unieboek.

Carta Mundi heeft een kaartspel rond piraten 'Piraten van de Caraïben' compleet met tatoeages en piratenbandana.

Zeeleeuw leert schrijven

Het kostte het personeel van de Ningbo Zoo in China drie maanden om een zeeleeuw te leren 'schrijven'. Peter, een zeeleeuw van zes jaar oud, kan na veel trainen het Chinese symbool voor 'stier' schrijven. Hij doet dit met een penseel dat hij in zijn bek houdt. (Bericht uit krant van 02/02/09)

Sneeuw- en ijssporten

In De Morgen van 21/02/09 staan een aantal bijzondere winterse sporten in de kijker:
- Bij speedriding skie je van een helling, terwijl er achter je een parachute opent. Als de wind goed zit, kan je vliegen of zelfs sprongen maken. Een helm is aan te raden bij deze extreme sport.
- Bij ijsduiken duik je in een wak in het ijs en kan je vervolgens genieten van de regenboogkleuren die het binnendringende zonlicht laat zien. Het gat in het ijs moet elke dag opnieuw worden opengemaakt, want na een ijzig koude nacht vriest het zo weer dicht.
- IJsklimmers beklimmen bevroren watervallen of nepijsvallen. Makkelijk is het niet en het ijs is vreselijk glad. Het juiste materiaal is dan ook onmisbaar: stijgijzers, klimtouwen, een helm en een ijshouweel.

Gilles van Binche

Bericht uit de krant van 28/02/09: Naar aloude gewoonte trokken de Gilles van Binche, samen met andere carnavalgroepen op 'Vette Dinsdag' naar de Grote Markt van Binche. Zoals de traditie het wil, bekogelden ze het publiek met sinaasappels. De Gilles van Binche willen met hun klompen en kostuums met belletjes de boze geesten en de winter verjagen. Sinds 2003 staat het ruim 600 jaar oude carnaval van Binche op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Vrouw breekt record met 6000 piercings

Gelezen in de krant van 25/02/09: Een Braziliaanse verpleegster, Elaine Davidson, heeft 6005 piercings. Toch zegt ze zelf niet van piercings te houden. "Ik zie af voor mijn kunst", zegt ze. "Om een record te breken moet je grenzen verleggen." Elaine haalde in 2000 voor het eerst het World Guinness Book of records, met 'slechts' 462 piercings, waarvan 192 in haar gezicht.

Marco Polo en spaghetti

In DM Magazine van 14/02/09 verscheen een artikel over de oorsprong van pasta. Daarin wordt de hystorische mythe ontkracht dat ontdekkingsreiziger Marco Polo droge pasta uit China meebracht naar Italië. Chinezen aten al minstens duizend jaar voor de Italianen pasta. Maar het gaat hier om noedels gemaakt van gierst, terwijl het basisingrediënt van spaghetti durumtarwe is.
Volgens een Arabische geleerde, Al Idrisi, zouden het Arabische zeevaarders zijn die droge pasta voor het eerst naar Sicilië brachten.

De Belgica

Een bericht uit de krant van 18/02/2009: Er zijn plannen om het wrak van de Belgica, het schip waarmee ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache in 1897 naar de Zuidpool voer, te bergen. Het wrak ligt op de zeebodem voor de Noorse kust en zou in betrekkelijk goede staat zijn. Het Belgica Genootschap wil het schip naar België halen er een museumstuk van maken. Ze onderzoeken momenteel hoeveel de berging en het transport van het schip kost.

Belgisch Zuidpoolstation

Op Antarctica werd op 15/02/09 het Prinses Elisabethpoolstation officieel ingehuldigd. Poolexpert Alain Hubert is de drijvende kracht achter dit Belgische onderzoeksstation op de Zuidpool. Het station werkt volledig op hernieuwbare energie en stoot geen CO2 uit. Hiervoor is het voorzien van een dikke isolatielaag, windmolens en zonnepanelen. In het station zullen wetenschappers onderzoek doen.

Jonathan (175) is het oudste dier op aarde

Een berichtje uit de krant van 05/12/08: Schildpad Jonathan zou met meer dan 175 lentes het oudste dier op aarde zijn. Jonathan leeft op het Britse eiland Sint-Helena. Hij is niet de oudste schildpad ooit. Ene Adwaitya werd 255 jaar oud.

Over PET-flessen en fleece-truien

In De Morgen Magazine (14/02/09) wordt een volledig artikel gewijd aan fleecetruien. Onder de titel 'PETtig om dragen. De ware aard van fleecetruien.' wordt uiteengezet hoe PET-flessen gerecycleerd worden tot fleece.

Folie van Volvo

Nu te koop: aluminiumfolie gemaakt uit gerecycleerde aluminiumonderdelen van auto's. De folie heet toepasselijk 'If you care'.

Vuurbal

In De Morgen Magazine (14/02/09) prijkt een foto van de vuurspuwende Indiër Nihang. Door zijn speciale techniek, waarbij hij zijn hoofd van onder naar boven beweegd bij het blazen, slaagt hij erin om de perfecte vuurbal voort te brengen.

Diersoorten op noord- en zuidpool

Bericht uit de krant van 16/02/09: Wetenschappers hebben honderden diersoorten ontdekt die voorkomen in de zeeën van de zuid- én de noordpool. En dat terwijl er 11.000 kilometer ligt tussen beide polen. Het gaat om onder meer wormpjes en schaaldieren.

Hoe word ik schrijver of dichter?

Lonneke van Asseldonk schreef het boek 'Hoe word ik schrijver of dichter?'. Daarin vinden kinderen een heleboel tips om zelf als verhalenschrijver of als journalist aan de slag te gaan. Het boek werd uitgegeven bij Ploegsma, Amsterdam (2008). De auteur heeft ook een website waarop je meer informatie vindt over de auteur en waar ook tips voor beginnende schrijvers te vinden zijn. (www.hoewordikschrijver.nl)

De bedenkers

Naar aanleiding van het VRT-programma 'De bedenkers' loopt er ook een 'klaseditie', waarin Vlaamse kinderen worden uitgedaagd een creatief en nuttig idee, product of dienst te ontwikkelen. Bedenkt jouw klas de opvolger van het papiermaatje, de sliplift of de speculaaspasta? Meer info op de website: debedenkers.een.be

Nigeriaanse geit beschuldigd van overval

Een berichtje uit de krant van 26/01/2009: In Nigeria wordt een geit beschuldigd van een gewapende overval. Volgens de Nigerianen is de 'dader' een man die zichzelf tot geit heeft omgevormd. De geit werd naar het politiebureau gebracht. Vele Nigerianen geloven in magische krachten en geloven dat mensen van gedaante kunnen verwisselen.

Muziek met emmers en stofzuigers

Het Lost and Found Orchestra uit Engeland speelt muziek met emmers, flessen en allerhande keukengerei. Een unieke manier om (overbodige) huishoudspullen een tweede leven te schenken ... als muziekinstrument.

Achtling

Naar aanleiding van de geboorte van een achtling in Californië, kan je de leerlingen de vraag voorleggen wat zij er van zouden vinden deel uit te maken van een meerling. Wat zijn volgens hen de voor- en nadelen?

IJsviool

Een berichtje uit de krant van 12/01/08:
In Noorwegen wordt elk jaar bij de eerste volle maan een festival van ijsmuziek georganiseerd. Er wordt gespeeld op ijsinstrumenten, zoals een ijsviool. Wanneer de instrumenten na enkele minuten beginnen te smelten, wordt het moeilijk om niet vals te spelen ... En koude handen krijg je er waarschijnlijk ook van ...

IJsfestival

In het Chinese Harbin wordt elk jaar een ijssculpturenfestival georganiseerd. Parken en bevroren rivieren in de stad staan er dan enkele weken lang vol kunstige ijs- en sneeuwsculpturen. 's Nachts worden de bouwsels feeëriek verlicht. Elk jaar bezoeken massa's toeristen het ijsfestival.
Google op 'Harbin ice festival' en je vindt prachtige foto's van ijssculpturen.

A boat for a boat

In navolging van 'One red paper clip' probeert Thomas, een Belg, een papieren bootje te ruilen tot een echte zeilboot. Wie met hem ruilt, maakt kans op een tochtje met zijn zeilboot, als hij die ooit bemachtigt. Zijn ruilacties zijn te volgen op aboatforaboat.blogspot.com.

Hotel van de toekomst

In Duisburg (Duitsland) werd het 'hotel van de toekomst' geopend. Je wordt er verwelkomd door een robot. Via een computerscherm kan je een drankje of een maaltijd bestellen, die je bezorgd worden door een andere robot. Slapen kan je in het bed dat je in slaap wiegt. Als je 's nachts uit je bed stapt, gaan er automatisch lichten in de vloer aan zodat je zonder problemen het toilet kan vinden. Een stoommachine zorgt steeds voor een frisse citroengeur in de kamer. Terwijl je een bad neemt, in een bubbelbad uiteraard, kan je genieten van onderwaterdocumentaires. Erna kan je je favoriete tv-programma's bekijken op het raam dat wordt omgevormd tot beeldscherm. Het hotel van de toekomst zit met andere woorden boordevol hypermoderne snufjes.

De laatste dag

Het boek 'De laatste dag' is een verhaal over echtscheiding en afscheid nemen van Stefan Boonen & Greet Bosschaert, uitgegeven bij Clavis, Hasselt. Momenteel verkrijgbaar in Boekenvoordeel (boekhandel in de meeste Vlaamse steden) aan de vriendenprijs van €1,99.

Annie Pitts Hamburger Fan

Het boek 'Annie Pitts Hamburger Fan' van Diane deGroat, waarin in Thema 8 van TotemTaal 5 een fragment wordt voorgelezen, is momenteel te koop in Boekenvoordeel (boekhandel in de meeste Vlaamse steden) voor slechts €2.99.